Check je zorgverzekering voor 2016!

Check je zorgverzekering voor 2016!

Het einde van het jaar nadert, en in de afgelopen jaren is dit voor veel mensen het moment geweest om eens kritisch naar hun zorgverzekering te kijken. Waar de meeste Nederlanders voorheen jarenlang trouw bij dezelfde zorgverzekeraar bleven, lijkt het nu een trend geworden om juist te gaan switchen naar een andere verzekeraar of pakket.

Je verdiepen in de zorg en je verzekering is helemaal niet verkeerd, dus wij willen je hier graag bij helpen.

Op de deze site kun je meer (onafhankelijke) informatie vinden en zorg vergelijken: Vergoedingen Fysiotherapie

Wil je specifiek over de vergoeding voor fysiotherapie nog wat meer weten, dan kun je ook kijken op de website van onze beroepsvereniging: de fysiotherapeut

Wij geven je alvast een paar aandachtspunten waar je op moeten letten als het gaat om fysiotherapie in de zorgverzekering:

  •  Fysiotherapie wordt in vrijwel alle gevallen vergoed vanuit je aanvullende pakket! Denk je fysiotherapie nodig te hebben in 2016, dan kan het dus verstandig zijn om hiervoor een aanvullend pakket af te sluiten.
  •  Fysiotherapie valt in dat geval dus ook niet onder het eigen risico, want dit geldt alleen voor vergoedingen vanuit de basisverzekering en niet voor de aanvullende pakketten.
  •  Fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering vergoed voor kinderen/jongeren onder de 18 jaar (en maximaal 18 behandelingen), of wanneer er sprake is van een aandoening waarvoor langdurig fysiotherapie geïndiceerd is. Hiervoor is door de regering een lijst van aandoeningen opgesteld, welke ook wel bekend staat als de ‘chronische lijst’. Deze naam is echter misleidend, want aandoeningen zoals reuma, artrose of hartfalen komen niet op deze lijst voor en worden dus ook niet vanuit de basisverzekering vergoed!
  •  Indien je, bijvoorbeeld na een knieoperatie, toch in aanmerking komt voor vergoeding vanuit je basisverzekering, hou dan rekening met eventuele kosten voor eigen risico. Daarnaast geldt voor deze aandoeningen de regel dat men de eerste 20 behandelingen zelf dient te betalen (of vanuit de aanvullende verzekering indien je deze hebt), want pas vanaf de 21e behandeling worden de kosten door je basisverzekering vergoed.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat meer dan 55% van de Nederlanders het aanvullende pakket kiest vanwege de vergoeding voor fysiotherapeutische behandeling. Voor ons als fysiotherapeuten natuurlijk leuk om te horen dat we zo gewaardeerd worden, maar is het misschien niet teveel eer?

Stel: je hebt regelmatig last van je nek en krijgt er zelfs hoofdpijn van. Dan is het een logische stap om naar een fysiotherapeut te gaan en die zal je ook zeker kunnen helpen. Maar realiseer je wel dat je zelf ook iets aan je klachten kunt doen! Stel dat je iedere week bij de fysiotherapeut komt, dan zitten er nog steeds 167,5 uur in een week waarin je zelf verantwoordelijk bent voor je lijf en je gezondheid. Een fysiotherapeut kan je zeker helpen je klachten te verminderen of voorkomen, maar realiseer je wel dat ook andere factoren hierbij belangrijk zijn. Veel klachten ontstaan of verergeren door verkeerd gebruik van je lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van overbelasting/onderbelasting of een slechte houding. Ook stress (lichamelijk en geestelijk) kan van invloed zijn op fysieke klachten.

Het is goed je hier bewust van te zijn als je naar een fysiotherapeut gaat met een blessure. Een fysiotherapeut kan en wil je altijd helpen, maar een betere gezondheid begint bij jezelf! Neem dit dus ook mee in je keuze voor een zorgverzekeraar of aanvullend pakket. Heb jij dat onbeperkte pakket waar je ruim 200 euro per maand voor betaalt wel echt nodig, of kun je zelf ook helpen in de manier waarop je herstelt?

Wij wensen je in ieder geval alvast een fitte kerst en een gezond nieuwjaar toe!

Sportieve groeten,

Het Totalfysio team!