Chronische pijn

Chronische pijn

In de vorige blog kon je lezen over wat pijn is en dat het een complex systeem is wat vraagt om een biopsychosociale benadering. In deze blog vertellen wij je meer over de definitie van pijn en over chronische pijn. 

Definitie van pijn 

De definitie van pijn die gegeven wordt door de International Association for the Study of Pain (IASP 1994) is als volgt: “Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.” 

Het mag duidelijk zijn dat het pijnsysteem complex is. Het systeem is echter complexer dan alleen het detecteren van pijn. Het omvat verschillende componenten, zoals de perceptie van pijn, de emotionele reactie op pijn, de interpretatie van pijn en de regulatie van pijn. Het kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, omgevingsinvloeden, eerdere pijnervaringen en psychologische en sociale factoren. Zeker bij chronische pijn zijn bovengenoemde componenten belangrijk om mee te nemen in onze fysiotherapeutische behandeling. Wat is dan chronische pijn precies? 

Chronische pijn

Chronische pijn wordt vaak geassocieerd met veranderingen in het pijnsysteem, maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle chronische pijn direct verband houdt met het pijnsysteem zelf. Er zijn verschillende soorten chronische pijn en diverse mogelijke oorzaken, waaronder: 

  • Nociceptieve pijn: Dit type pijn ontstaat als reactie op weefselschade of ontsteking. Het pijnsysteem is hierbij betrokken bij het detecteren en signaleren van pijnlijke prikkels. Voorbeelden van nociceptieve pijn zijn pijn veroorzaakt door letsel, chirurgie of artritis. 
  • Neuropathische pijn: Dit type pijn ontstaat als gevolg van een beschadiging of dysfunctie van het zenuwstelsel zelf. Het kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals zenuwbeklemmingen, zenuwbeschadiging door letsel of aandoeningen zoals diabetische neuropathie of postherpetische neuralgie. Hoewel het pijnsysteem betrokken kan zijn bij het doorgeven van de pijnsignalen, is de oorzaak in dit geval te vinden in de zenuwen zelf. 
  • Functionele pijnstoornissen: Dit zijn aandoeningen waarbij er pijnklachten zijn zonder duidelijke weefselbeschadiging of aanwijsbare oorzaak. Voorbeelden hiervan zijn het prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Deze aandoeningen hebben complexe oorzaken en worden verondersteld te worden beïnvloed door factoren zoals verstoringen in de communicatie tussen het zenuwstelsel en de organen, genetische factoren, psychologische en sociale factoren. 
  • Psychogene pijn: Dit verwijst naar pijn die voornamelijk wordt beïnvloed door psychologische factoren, zoals stress, angst of depressie. De pijn kan echt zijn en de persoon kan echte lichamelijke symptomen ervaren, maar er is geen directe weefselbeschadiging of neurologische oorzaak. 

Het is belangrijk op te merken dat chronische pijn een complexe aandoening is en vaak een combinatie van verschillende factoren omvat. Het pijnsysteem speelt vaak een rol bij de perceptie en verwerking van pijn, maar de oorzaken en mechanismen van chronische pijn kunnen breder zijn dan alleen het pijnsysteem zelf. 

TotalFysio werkwijze bij chronische pijn 

Bij Totalfysio erkennen we dat chronische pijn complex en multidimensionaal is. Onze behandeling richt zich op het begrijpen van de unieke factoren die bijdragen aan de pijnervaring. We combineren fysiotherapie, oefentherapie en andere gepersonaliseerde benaderingen om de fysieke functie te verbeteren, de belastbaarheid te vergroten en de pijn te verminderen. Daarnaast integreren we psychologische ondersteuning, stressmanagement en educatie over pijn om de emotionele en cognitieve aspecten aan te pakken. Door het verbeteren van het functioneren en het aanpakken van de onderliggende factoren, streven we naar een betere kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over het dagelijks functioneren ondanks de aanwezigheid van chronische pijn. 

TIP 

Wil je meer informatie over chronische pijn, check dan de website ‘retrainpain.org‘. Dit is een waardevolle website, die jou voorziet van kennis, tools en ondersteuning om een actievere rol te spelen in het beheer van jouw pijn en het verbeteren van jouw kwaliteit van leven. 

Dankzij onze faciliteiten van HealthCity en de locatie van onze praktijk (loopt zo het bos in) kunnen wij op alle mogelijke manieren aan de slag met jouw wensen en doelen. En kunnen wij samen met jou verder kijken dan de pijn en het ongemak. Wij helpen je graag! 

Faciliteiten van HealthCity en de locatie  

Dankzij onze faciliteiten van HealthCity en de locatie van onze praktijk (loopt zo het bos in) kunnen wij op alle mogelijke manieren aan de slag met jouw wensen en doelen. En kunnen wij samen met jou verder kijken dan de pijn en het ongemak. Wij helpen je graag! 

Maak een afspraak op onze website!