Een eerlijke kijk in de (suiker)spiegel

Een eerlijke kijk in de (suiker)spiegel

Speel ik mijn lichamelijke klachten in de kaart?

Geregeld komen mensen met peesklachten de praktijk van TotalFysio binnen. Deze mensen verwachten vaak niet dat er ook naar hun voeding gevraagd kan worden. Waarom zou de fysiotherapeut ook.. Toch?

De fysiotherapeuten van TotalFysio zijn getraind om verder te kijken dan alleen een blessure. De mens achter de blessure is voor ons veel belangrijker. Één van deze (onderbelichte) onderwerpen is voeding. Maar wat heeft voeding te maken met peesklachten?

Een lichaam heeft voldoende eiwitten/vetten en vitamines nodig om allerlei reparatieprocessen goed te laten verlopen. Wist u dat elke dag ongeveer 1 tot 2 procent van ons lichaamscellen wordt vernieuwd? Dat we dus ongeveer elke 3 maanden een “nieuw” lichaam hebben? Hoe kunnen lichamelijke klachten dan langer dan 3 maanden duren? 1 van de verklaringen kan zijn: we voeden onszelf verkeerd. We eten te veel (geraffineerde) suikers en te weinig eiwitten/vetten. We hebben ongeveer 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Dit halen veel mensen niet. Daarnaast eet slechts 5 procent van de Nederlanders voldoende groente en fruit (vitamines). Als laatste halen veel mensen de norm van 2 x vette vis/week niet (vetzuren).

Waarom is dit zo belangrijk? Een constant verhoogde suikerspiegel zorgt ervoor dat ontstekingen in ons lichaam makkelijker de kop op kunnen steken. Vervolgens hebben we niet de juiste voedingsstoffen in ons lichaam om deze ontstekingen tegen te gaan, deze zijn immers nodig om alle suikers te verwerken. Gefrustreerd stappen we vervolgens naar de fysiotherapeut voor hulp.

Zonder al te diep in te gaan op de theorieën over de relatie tussen voeding en peesklachten vraag ik u het volgende: Kijk eens in de spiegel de volgende keer als u kampt met een (pees)probleem. Doet u er zelf eigenlijk wel alles aan om dit te voorkomen? Hoe zit het met uw voeding? Geeft u uw lichaam wel de juiste voedingsstoffen om probleemloos een druk én sportief leven te leiden?

Hiermee willen wij overigens niet zeggen dat álle peesproblemen veroorzaakt worden door een verkeerd voedingspatroon, begrijp ons niet verkeerd.:-) Maar een kijkje in de (suiker)spiegel is áltijd goed. Dit heeft u namelijk helemaal zelf in de hand!

Mocht u naar aanleiding van dit stuk vragen hebben, u kunt altijd contact opnemen met TotalFysio om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.