Fysiotherapie bij stress gerelateerde klachten

Fysiotherapie bij stress gerelateerde klachten

Stress, een probleem in Nederland? 

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen last hebben van stress en dat het aantal mensen met stress-gerelateerde klachten in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen. 

Volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit 2019 heeft 45% van de Nederlandse bevolking tussen de 25 en 64 jaar oud last van stress. Daarnaast blijkt uit onderzoek van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) dat werkstress de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland is en dat het aantal mensen met werk gerelateerde stressklachten stijgt. 

Wat is stress en wat is de invloed ervan op ons lichaam? 

Stress is een fysiologische en psychologische reactie van het lichaam op externe of interne stressoren die een bedreiging vormen voor ons welzijn. Stress is dus een natuurlijke reactie van het lichaam om ons te helpen omgaan met uitdagingen en bedreigingen. 

Er zijn verschillende soorten stressoren, zoals fysieke stressoren (zoals een blessure of ziekte), psychologische stressoren (zoals werkdruk of relatieproblemen), emotionele stressoren (zoals angst of verdriet) en omgevingsstressoren (zoals lawaai of vervuiling).  

Stress kan ons juist helpen om beter te presteren in korte stressvolle situaties. Kan langdurige blootstelling aan stress leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, verminderde immuniteit, en mentale gezondheidsproblemen (angst, verminderde veerkracht en depressie). 

Het is belangrijk om stress te verminderen door middel van gezonde coping mechanismen, zoals lichaamsbeweging, meditatie en mindfulness, het onderhouden van sociale relaties, en het vermijden van overmatige stressoren. 

Wat kan TotalFysio betekenen voor jou bij stress gerelateerde klachten? 

Bij TotalFysio richten we ons op het behandelen van fysieke klachten die kunnen worden veroorzaakt door stress. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op externe of interne stressoren die een bedreiging vormen voor ons welzijn. Langdurige blootstelling aan stressoren kan leiden tot chronische stress en gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, verminderde immuniteit, en mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie 

Samen met jou gaan we ontdekken wat de oorzaak van deze klacht is.  Is stress de onderliggende oorzaak en een mogelijk herstel belemmerende factor? Dan gaan wij aan de slag met jou om gezonde coping mechanismen te vinden om de stress te verminderen. Denk hierbij aan lichaamsbeweging (sporten), meditatie en mindfulness, het onderhouden van sociale relaties, en het vermijden van overmatige stressoren. 

Wij zijn ervan overtuigd dat het behandelen van fysieke klachten niet alleen het verlichten van pijn inhoudt, maar ook het aanpakken van de onderliggende oorzaak van de klachten. Door het verminderen van stress en het bevorderen van gezonde coping mechanismen, kunnen we niet alleen de fysieke klachten behandelen, maar ook jouw algehele gezondheid verbeteren. 

Ervaar jij ook (te veel) stress in jouw werk of sociale leven en heb je de wens om de stress te kunnen managen. Dan kunnen wij jou verder helpen.

Maak een afspraak via email: info@totalfysio.nl of met meer gemak: via de website