Fysiotherapie in 2017

Fysiotherapie in 2017

Het einde van het jaar nadert alweer, dus ook het moment waarop u als cliënt uw zorgverzekering voor 2017 kunt kiezen. In de komende weken zullen alle verzekeraars hun nieuwe prijzen en polissen weer bekend gaan maken. Wat wordt er nog vergoed in 2017 en hoeveel moet daarvoor betaald worden? Welke zorgverzekeraar is hierin voor u het meest aantrekkelijk en sluit het best aan bij uw wensen? Met deze vragen kunt u zich de komende weken weer bezighouden.

Voorafgaand aan deze keuzes zijn wij als TotalFysio ook al bezig met de zorg in 2017. Onze contracten met de verzekeraars moeten al ruim voor het nieuwe jaar getekend zijn, maar wij weten echter net zomin waar het naar toe gaat met de zorg in Nederland als u. Wat we wel weten is dat er heel veel gaande is in fysiotherapie-land.

Het is bijna niet meer te missen in het nieuws op dit moment: de fysiotherapie in Nederland heeft het momenteel zwaar te verduren onder de druk van de zorgverzekeraars:

* Er worden steeds minder behandelingen vergoed

* De tarieven voor de geleverde zorg worden steeds lager

* De hoeveelheid administratieve verplichtingen worden alleen maar groter

Ondertussen wordt de transparantie vanuit de verzekeraars steeds minder. Fysiotherapie praktijken krijgen zogenaamde ‘ behandelindexen’ en ‘ omzetplafonds’ opgelegd, maar de verzekeraars kunnen of willen geen inzicht geven in waar deze cijfers precies op gebaseerd zijn.

Wat betekent dit voor TotalFysio?

Het aantal keer dat wij onze patiënten gemiddeld behandelen per indicatie (het zogenaamde behandelgemiddelde) wordt vergeleken met een landelijk gemiddelde en wij worden hier als praktijk ook op beoordeeld. Wanneer wij als praktijk boven dit landelijk gemiddelde zitten, dan kan dat gevolgen hebben voor ons als praktijk. Zo kan het gebeuren dat wij controle krijgen van onze patiëntenadministratie en dossiervorming, om te beoordelen waarom een fysiotherapeut afwijkt van het gemiddelde. Wordt deze controle niet behaald, dan kan dat betekenen dat de praktijk een lager bedrag vergoed krijgt of op termijn zelfs helemaal het contract met de betreffende zorgverzekeraar kwijtraakt.

Controle op zich is natuurlijk helemaal niet verkeerd, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er onterecht gedeclareerd wordt aan een verzekeraar. Maar dat de bepaling van dit landelijk gemiddelde erg onduidelijk is en voor ons als fysiotherapeuten niet te verifiëren, is op zijn zachtste gezegd vreemd; zeker wanneer dit op uiteindelijk ook consequenties heeft voor jou als cliënt.

Daarnaast zijn er een aantal verzekeraars die gaan werken met een omzetplafond. Dit wil zeggen dat in het contract voor 2017 een maximale omzet voor de praktijk wordt afgesproken. TotalFysio is een groeiende praktijk, en steeds meer patiënten weten ons te vinden. Het totale bedrag wat door ons als praktijk gedeclareerd wordt, zal dus stijgen doordat wij simpelweg steeds meer cliënten behandelen. Komt onze jaaromzet boven het vooraf in het contract vastgelegde bedrag, dan gaat de vergoeding die wij krijgen per behandeling omlaag.

Wat betekent dit voor u als cliënt van TotalFysio?

TotalFysio wordt door onze patiënten al jarenlang goed beoordeeld en hier zijn wij erg trots op. Dit willen wij natuurlijk ook in de toekomst zo houden. Onze therapeuten zullen er altijd naar blijven streven om u, ondanks alle heisa op dit moment, de maximale kwaliteit behandeling te kunnen bieden.

Wij willen ons niet te veel laten leiden door alles wat er gaande is, maar blijven ieder individu beoordelen en behandelen zoals u dat van ons gewend bent!

Wilt u meer weten over hoe het nu precies in zijn werk gaat met de verzekeraars? Dan kunt u de uitzendingen van Zorg.nu terugkijken: de aflevering in oktober en die van afgelopen week.

Sportieve Groeten,

TotalFysio Team!