Fysiotherapie: verzekerd of niet?

Fysiotherapie: verzekerd of niet?

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op, en dus is ook het nieuwe verzekeringsjaar weer van start gegaan. Hoe zat het ook al weer met de vergoeding voor fysiotherapie door de zorgverzekering?

 

Aanvullende verzekering

Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen alleen vergoed vanuit het aanvullende pakket.

Alleen bij kinderen jonger dan 18 jaar gaat de vergoeding vanuit de basisverzekering (voor maximaal 18 behandelingen), of wanneer er sprake is van een aandoening waarvoor langdurige fysiotherapie geïndiceerd is. Voor dat laatste geldt dat deze aandoening dan wel op de door de regering opgestelde lijst moet staan, welke terug te vinden is op de website van je verzekering.

 

En hoe zit het dan met je eigen risico?

In principe gaat de vergoeding van fysiotherapie dus vrijwel altijd uit de aanvullende verzekering. Dit betekent dat er dan ook geen sprake is van eigen risico, want je hoeft alleen eigen risico te betalen over zaken die vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Alleen indien je, bijvoorbeeld na een knieoperatie, toch in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering, hou dan wel rekening met eventuele kosten voor eigen risico.

In de meeste gevallen kun je dus, mits je aanvullend verzekerd bent, gewoon een afspraak maken zonder dat hier extra kosten bij komen.