Gedragsverandering & TotalFysio

Gedragsverandering & TotalFysio

Gedragsverandering klinkt zo enorm zwaar. Eigenlijk spreken we hier van een middel om iets aan een situatie te veranderen of te verbeteren. Een situatie die wij vast allemaal kennen is bijvoorbeeld gezonder eten of meer gaan bewegen. Als we dan eenmaal die stap gemaakt hebben starten we vol goede moed aan onze ‘verandering’ en vaak komen we van een koude kermis thuis. Dit heeft als gevolg dat wij het vertrouwen in onze eigen capaciteit verliezen als het gaat om succesvol gedrag, attitudes en levensstijl te veranderen.  

Gedragsverandering en obstakels  

Het is niet zo makkelijk om die knop om te zetten, laat staan het ‘nieuwe’ gedrag dan ook vol te houden.  Ook al is er een noodzaak om te veranderen, denk hierbij aan rugklachten of hartfalen. Ons lichaam heeft nu eenmaal een liefdevolle verzorging nodig als wij lang en gezond op deze aardbol willen rondwandelen. De huidige wereld is dan ook geen gemakkelijke omgeving om ‘nieuw’ gedrag aan te leren en dit ook vol te houden. Overal zijn er obstakels die het ons moeilijk maken, of liever gezegd, obstakels zijn er juist om ons nieuwe verworven gedrag te testen. En dan moet je van goede huizen komen om niet toe te geven aan toch die chocoladereep, die redbull of lekker op de bank hangen i.p.v. te gaan sporten. Wij voelen de discrepantie in ons lijf. De twee stemmetjes in het hoofd waarbij de één je juist motiveert om vol te houden en het andere stemmetje wat tegen je zegt: ‘Kom op, kan toch best wel, je bent zo goed bezig, dit heb je verdiend’. Herkenbaar niet? 

Gedragsverandering en keuzes 

Elke dag opnieuw staan wij voor de keuze om hetzelfde te doen of om het anders te doen. Juist het gedrag wat ‘gewoonte’ is geworden is o zo moeilijk om te veranderen. Want dit komt repeterend elke dag terug. En als wij eenmaal die knop hebben omgezet worden we ons nog meer bewust van het feit dat wij een keuze hebben. Kiezen we dan voor het ‘onjuiste’ gedrag dan krijgen we te maken met ons hoofd, onze gedachten, want die vindt daar wel iets van! Vaak zijn dit niet-helpende gedachten. Kortom, de boodschap is dat gedragsverandering moeilijk is en daarin mag je best wel een beetje lief voor jezelf zijn. 

Gedragsverandering en onze overtuiging… 

Dit is een onderwerp wat wij dagelijks tegenkomen in de behandelruimte en daarom vraagt dit dus ook om een doeltreffende aanpak om jullie hierin te ondersteunen. Wij vinden dat gezondheid en herstel niet alleen draaien om de behandeling van fysieke symptomen, maar vooral om het begrijpen en beïnvloeden van dit gedrag, attitudes en levensstijl. Hiermee betrekken wij jou actief bij het herstel en de veranderingen die daarvoor nodig zijn. De nodige kennis en begeleiding om gezonde gewoonten en gedragingen aan te leren die bijdragen aan een succesvol herstel en het voorkomen van klachten op de lange termijn zijn belangrijke pijlers. 

Gedragsverandering en preventie 

Preventie wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen de fysiotherapie door het analyseren en aanpakken van risicofactoren voordat klachten zich voordoen. Bijvoorbeeld, we helpen mensen met een zittende levensstijl om meer beweging te integreren en verbeteren houdingsgewoonten om problemen zoals lage rugpijn te voorkomen. 

Gedragsverandering en motivatie 

Motivatie speelt een sleutelrol in onze aanpak. De duurzaamheid van de verandering en het kunnen volhouden ondanks tegenslagen heeft een sterke intrinsieke motivatie nodig. Dit maakt dat wij fysiek en mentaal met jou aan de slag gaan. Wij leren je dan ook graag kennen en samen kijken naar wat nodig is en wat lukt om verandering tot stand te brengen. Je staat hier niet alleen in, verandering kan soms eenzaam voelen. Maak het jezelf gemakkelijker door je omgeving mee te nemen in jouw gewenste verandering, mensen helpen graag. En wie weet, zet jouw nieuwe gedrag aan tot verandering bij anderen.  

 

De komende blogs nemen wij je graag mee in de wereld van gedragsverandering en willen wij je laten ervaren dat het leuker en makkelijker is dan je denkt!

Join us op de socials!