Herken jij de signalen van je lichaam?

Herken jij de signalen van je lichaam?

Een dame presenteerde zich bij mij met lage rugklachten. Ze had veel pijn in de onderrug en uitstraling in haar rechter been. Ze kon niet lang staan en zitten, wandelen gaf verlichting. Ze gaf aan dat zij niet wist waardoor het ontstaan was en dit was de eerste keer dat zij rugpijn ervaarde. Waarschijnlijk lag het aan het tillen van die zware kast vorige week.

Herken jij jezelf in deze situatie? INEENS last van je rug, of toch niet ineens?!

Pijn ontstaat niet van het ene op het andere moment. Je lichaam geeft al veel eerder signalen dan pijn. Maar wat zijn die signalen dan? Denk er maar even over na voor je verder leest….

Het is van groot belang dat je leert ‘ luisteren’  naar je lichaam oftewel het herkennen van de signalen en wat ze je proberen te vertellen. Nog even een kleine (herkenbare) situatie….

Je wordt wakker, stapt je bed uit en denkt ‘oef wat ben ik stijf in mijn onderrug’ of ‘even op gang komen’, na een douche wordt het vast beter’! Je past je gedrag aan of verandert je gedrag, vaak onbewust, waardoor je ‘last’ minder wordt of weggaat. En als we geen last meer hebben, dan vergeten we (gelukkig) heel snel de pijn. Totdat dit weer terugkomt in dezelfde of in ergere mate. En pas als het vervelend wordt of belemmerend volgt er meestal een bezoek aan de huisarts of….aan ons! Terwijl je zelf al eerder aan de bel had kunnen trekken, als je had geluisterd naar je lichaam.

Hoe langer je de signalen negeert, hoe langer het ook duurt voor je herstelt. Dat is oud nieuws, terwijl mensen die bij ons komen met klachten verwachten ze wel dat dit of zelfs soms dat “wij” het ‘ EVEN snel’  oplossen. Als jij je lichaam niet goed behandelt, soms wel maanden of jaren en signalen negeert, kunnen wij het ook niet ‘ effe snel’ oplossen. Sterker nog, als jij je gedrag niet verandert of aanpast dan zullen je klachten blijven of weer terugkeren. Jouw eigen rol oftewel JOUW gedrag hierin is essentieel en bepaalt zelfs of de behandeling slaagt of niet!

Herken jij (de?) signalen van je lichaam?

Weet jij wat je lichaam je wil vertellen?

Weet jij hoe je BEWUST je gedrag kunt veranderen?

Kun je alle vragen met JA beantwoorden, dan ben je super in balans. Houden zo! Kun je een of meerdere vragen met NEE beantwoorden? Dan helpen wij je hier graag verder mee!