Zitten is het nieuwe roken?!?

Zitten is het nieuwe roken?!?

Zitten…het is de laatste tijd weer volop in het nieuws geweest, in allerlei vormen en maten. De één vergelijkt zitten met roken, de ander durft zelfs te stellen dat je doodgaat van veel zitten. Het is voer voor onderzoekers en de waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Feit is wel dat we steeds meer zitten, en dat heeft wel degelijk gevolgen voor onze gezondheid. Langdurig zitten kan leiden tot grotere risico’s op onder andere obesitas (overgewicht), hart- en vaatziekten en diabetes.
Kampioen in zitten
Nederlanders zijn een ster in langdurig zitten. Van alle Europeanen zitten wij gemiddeld langer dan de rest, namelijk zo’n zeven uur per dag. Ter vergelijking: Roemenen zitten minder dan de helft van die tijd! Logische verklaring zou kunnen zijn dat onze werkdag ook wat langer duurt dan die van mensen in sommige andere landen. Maar, ook onze vrije tijd brengen we voor maar liefst 85% van de tijd zittend door.
Massaal staan?
Moeten we dan ineens met z’n allen gaan staan tijdens het werk? Je zou het haast gaan denken, als je de laatste ‘trends’ een beetje volgt. Zelfs bij de bekende geel/blauwe meubelgigant hebben ze bureau’s waaraan je staand kunt werken, en ook in menig kantoorpand zijn er tegenwoordig enkele te vinden. Urenlang staan is echter ook niet de oplossing, aangezien hele dagen staand werken juist weer kan leiden tot andere gezondheidsrisico’s. Houding en afwisseling zijn belangrijk, en vooral: bewegen!
Leven = bewegen!
Zit je nu aan het begin van het jaar nog midden in de goede voornemens? Gooi je leven dan eens helemaal om en zorg voor meer beweging! Niet alleen in de sportschool, maar vooral ook tijdens je werk. Neem ’s ochtends eens wat vaker de fiets in plaats van de auto, gebruik niet altijd de lift naar je afdeling. 
Maar misschien nog wel belangrijker: loop eens bij je collega binnen met je vragen in plaats van altijd te bellen of mailen. Je zult ervan versteld staan hoeveel extra bewegen je dat oplevert. En je bent tegelijk ook nog eens sociaal bezig!
Succes met het uitproberen van deze kleine veranderingen, die grote gevolgen kunnen hebben voor jou gezondheid!
Sportieve groeten,
(geschreven door onze sportfysiotherapeute Linda)