Kinderen en knieklachten

Kinderen en knieklachten

Klaagt uw kind wel eens over knieklachten? Ziet u uw kind wel eens wat hinken of naar zijn/haar knie grijpen tijdens het sporten? Hieronder leest u over één van de meest voorkomende oorzaken van knieklachten bij kinderen.

Tijdens en voor de puberteit maken kinderen een enorme groeispurt door. Botten groeien in deze groeispurt vaak zo hard dat de spieren het niet bij kunnen houden. Deze spieren komen strakker en strakker te staan. Ze gaan, via pezen, overmatig hard trekken aan hun aanhechtingspunten. Hierdoor ontstaat er een irritatie op de plek waar pees en bot samenkomen. Bij de knie is dat ongeveer 5 centimeter onder de knieschijf.

Naast deze groeispurt sporten kinderen in de leeftijd van 10-16 vaak intensief. Dit is een factor die bovenstaande blessure nog eens versnelt. Omdat kinderen graag door willen sporten wordt deze pijn in het begin genegeerd, tot het moment dat ze echt last gaan krijgen en ook in hun dagelijkse bezigheden worden gehinderd (fietsen naar school, traplopen etc). Als ouder is het zaak om op tijd aan de bel te trekken bij de coach of fysiotherapeut. Hoe langer een kind deze blessure negeert, hoe langer het herstel duurt!

Wat kan een fysiotherapeut voor uw kind betekenen? Als eerste kan er spanning van de bovenbeenspieren afgehaald worden. Dit kan bv door middel van een zgn. triggerpointmassage, dry needling of rektechnieken. Als tweede worden versterkende oefeningen gedaan onder begeleiding die het kind ook zelf thuis moet gaan doen. Deze oefeningen zijn bedoeld om andere spieren meer te gaan gebruiken zodat de spieren die de blessure in de hand werken wat minder hard hoeven te werken (en dus minder spanning opbouwen). Als laatste, en misschien wel de belangrijkste, wordt aan het kind duidelijk uitgelegd waar deze blessure vandaan komt en wat ze er allemaal zelf aan kunnen doen. Zo wordt het kind zelf verantwoordelijk voor zijn/haar blessure.

Bij dit laatste is waar de fysiotherapeuten van TotalFysio zich onderscheiden. Door een heldere uitleg van alle factoren die meespelen bij deze blessure wordt het totaalplaatje aangepakt. Alleen zo heeft een gunstig herstel van deze vervelende blessure de grootste kans van slagen!

Herkent u dit verhaal bij uw kind? Wacht niet te lang en neem contact op met 1 van de fysiotherapeuten van TotalFysio bij u in de buurt.

Met sportieve groeten,

Lisa