Komt een sporter bij de fysiotherapeut

komt een sporter bij de fysiotherapeut

Komt een sporter bij de fysiotherapeut

Op vrijdag 30 september zijn fysiotherapeut Martha Verhoef (locatie Vught) en sportfysiotherapeut Linda Coppens ( locaties Eindhoven) in Ede aanwezig geweest bij een congres over fysiotherapie en sport.

Diverse sportartsen en (sport)fysiotherapeuten hebben daar presentaties gegeven met de nieuwste informatie over blessurebehandeling bij sporters. Een aantal veelvoorkomende blessures kwamen uitgebreid aan bod.

Zo gaf Edwin Goedhart, bondsarts bij de KNVB, een presentatie over de laatste inzichten op het gebied van de behandeling van hamstringblessures vanuit zijn visie als sportarts. Deze informatie werd vervolgens ook nog eens aangevuld met enkele praktische tools en kennisupdates van fysiotherapeut Nick van der Horst, die zich intensief bezighoudt met onderzoek naar de terugkeer in de sport na een hamstringblessure. Ook het nut van preventieve oefeningen mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens deze dag.

Sportarts Maarten Moen, intensief betrokken bij het NOC-NSF, gaf daarnaast een interessante presentatie over PRP-injecties en stamcel-behandelingen bij kraakbeenletsel en ‘slijtage’ van de knie.

Vooral stamcel-behandelingen zijn op dit moment een hot-item zo lijkt het, want patiënten zijn zelfs bereid om de halve wereld over te vliegen voor deze behandeling. Het is echter niet voor niets dat deze behandeling in Nederland nog niet zo heel erg veel wordt toegepast, of slechts bij bepaalde diagnoses, want er is nog niet veel betrouwbaar onderzoek gedaan naar de effecten hiervan; zeker niet wanneer het gaat om de lange termijneffecten…
Sporters willen graag zo snel mogelijk weer sporten na een blessure, dus er was tijdens het congres ook veel aandacht voor de terugkeer naar de sport. Hierbij werd niet alleen gekeken naar het herstel van de blessure op zich, maar ook naar andere belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld de sociale en mentale druk waar sporters mee te maken hebben.

Daarnaast was er aandacht voor het bevorderen van de samenwerking tussen fysiotherapeuten, sportartsen en orthopedisch chirurgen. De positie van de sportarts is enigszins veranderd nu zij sinds 1 januari 2016 in de basisverzekering zitten, dus een goede samenwerking met de (sport)fysiotherapeuten in de regio is daardoor extra belangrijk geworden. Voor veel sporters is de (sport)fysiotherapeut zowel op als rond het sportveld vaak het eerste aanspreekpunt. Ook de sportfysiotherapeuten van TotalFysio hebben met meerdere sportartsen en orthopeden korte lijnen, waardoor de communicatie onderling soepeler en sneller verloopt.

Alles bij elkaar was het een hele interessante dag, boordevol nuttige informatie die wij zeker in de praktijk toe kunnen gaan passen!

Ben jij het nieuwe seizoen helaas begonnen met een blessure? Of wil je zorgen dat je deze keer juist geen blessures krijgt? Onze (sport)fysiotherapeuten kunnen je helpen!