Onderweg naar Györ 2017 – deel 1

Onderweg naar Györ 2017 – deel 1

Als sportfysiotherapeute ben ik al jarenlang een van de vaste gezichten op de TotalFysio-locaties in Eindhoven, maar in de zomer van 2017 staat er nog een andere uitdaging op de planning: met de Nederlandse handbaldames <17 naar het European Youth Olympic Festival in Györ (Hongarije). De komende maanden zal ik jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen bij Oranje en de weg die het team aflegt richting het Olympisch jeugdtoernooi.

Sinds eind 2016 reis ik naast mijn werkzaamheden in Eindhoven regelmatig af naar Papendal om daar als sportfysiotherapeute de nationale handbalselectie onder 17 te ondersteunen. In september en oktober vonden de selecties plaats voor deelname in dit nieuwe team, en sinds november zijn de meiden wekelijks samen aan het trainen in de hal op Papendal onder leiding van bondscoach Edwin Janssen.

Nationaal Sportcentrum Papendal is een sportcomplex in Arnhem, waar zo’n 100 topsporters wonen en in totaal zo’n 400 topsporters dagelijks gebruik maken van de verschillende sportfaciliteiten. Naast de handbalsters zit hier o.a. ook atletiek (Daphne Schippers kom ik regelmatig tegen), BMX (olympisch parcours volledig nagebouwd), voetbal (trainingscomplex Vitesse), volleybal en diverse vechtsporten.

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en hebben de meeste meiden hun eerste interlands voor Oranje gespeeld. Voor mij een leuke ervaring om hierbij te mogen zijn en de meiden te mogen ondersteunen op fysiek (en soms ook wel mentaal) vlak.

Eind december was ik met de meiden tijdens de handbalweek Twente bij hun eerste interland tegen Polen, en deze werd gelijk met 37-24 gewonnen.

In de afgelopen maanden hadden de meiden onder andere diverse trainingsstages en een vierlandentoernooi (in Hongarije). Naar aanleiding daarvan is vorige week uiteindelijk ook de voorlopige selectie bekend gemaakt voor de zomer. Van de 33 meiden waarmee we in 2016 gestart zijn, blijven nu nog 20 meiden over die in de komende maanden gaan toewerken naar het Olympisch jeugdtoernooi (EYOF) en het EK. Begin juli vallen hiervan nog 5 meiden af, want naar het EYOF mogen maximaal 15 meiden mee.

Ik ga als sportfysiotherapeut mee als begeleiding, samen met de bondscoach, assistent-bondscoach en de teammanager. Als team maken we dan deel uit van de gehele Nederlandse equipe die in totaal waarschijnlijk uit zo’n 70 sporters zal bestaan. Onder leiding van chef-de-mission Pieter van de Hoogenband hopen we natuurlijk samen voor een aantal mooie medailles te kunnen zorgen in Györ. Nederland doet mee op zeven van de tien onderdelen: naast handbal doet Nederland mee op de onderdelen atletiek, zwemmen, volleybal, judo, kanovaren en turnen.

Ik ga proberen de komende maanden via de TotalFysio-website af en toe een update te geven over mijn activiteiten bij de meiden!

sportieve groeten,

Linda

voor meer informatie: NOC-NSF, het team op Facebook en het team op Instagram.