Stress management: Wat kan TotalFysio hiervoor betekenen?

Stress management: Wat kan TotalFysio hiervoor betekenen?

Wat is stress management? 

Stress management verwijst naar de strategieën, technieken en tools die worden gebruikt om effectief om te gaan met stress en te voorkomen dat het een negatieve invloed heeft op iemands gezondheid en welzijn. Stress is een natuurlijke reactie op een waargenomen bedreiging of uitdaging. Wanneer het chronisch of overweldigend wordt, kan het leiden tot lichamelijke, emotionele en mentale gezondheidsproblemen. 

Wat kan de (Psychosomatisch) fysiotherapeut voor mij betekenen? 

Wanneer je stress ervaart, is het vaak lastig om vanuit meerdere perspectieven naar jezelf te kijken. De fysiotherapeut kan je middels verschillende stressmanagementtechnieken jou hierbij helpen, zodat er een verandering gemaakt kan worden. Er zijn verschillende aandachtspunten waar we op letten: 

  1. Lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan stress helpen verminderen door endorfines vrij te geven, de stemming te verbeteren en de spierspanning te verminderen. 
  2. Ontspanningstechnieken: Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en yoga kunnen helpen stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. 
  3. Tijdbeheer: Het goed beheren van de tijd kan stress verminderen door taken te prioriteren en gevoelens van overweldiging te verminderen. 
  4. Het bio-psycho-sociale aspect: Een aspect dat een samenspel is van factoren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt vaak gebruikt om dit aspect in kaart te brengen. Het is een soort therapie die mensen helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan stress.  
  5. Sociale steun: Een sterk ondersteuningssysteem van familie en vrienden kan mensen helpen omgaan met stress door emotionele steun en een gevoel van verbondenheid te bieden. 
  6. Gezonde levensstijlkeuzes: Het eten van een uitgebalanceerd dieet, genoeg slaap krijgen en overmatig alcohol- en cafeïnegebruik vermijden, kunnen ook helpen bij het beheersen van stress. 

Over het algemeen omvat stressmanagement het identificeren van bronnen van stress, het ontwikkelen van het leren omgaan met stress en het implementeren van gezonde levensstijlgewoonten om de negatieve effecten van stress op iemands gezondheid en welzijn te verminderen. 

 

Hoe gaan wij bij TotalFysio te werk met stress management? 

Om je te helpen met het identificeren, ontwikkelen en implementeren, maken wij in de praktijk gebruik van het Positieve Gezondheid model. De nadruk wordt gelegd op het bevorderen op veerkracht en welzijn in plaats van alleen op het verminderen van stress. Hierdoor helpen wij je eigen capaciteiten en hulpbronnen te ontdekken en deze te benutten om stress te verminderen en het welzijn te verbeteren.