TotalRunning: Hardloopblessures

TotalRunning: Hardloopblessures

Om onbelemmerd te kunnen genieten van jouw hardloop kilometers, vertellen wij je graag meer over de meest voorkomende hardloopblessures.  Allereerst, luister naar je lichaam en vergeet niet dat een ‘pijntje’ een signaal is dat je ‘iets’ moet  veranderen.  Wil jij slimmer hardlopen? Wees je bewust van welke mogelijke blessures je parten kunt spelen richting je einddoel. Heb je toch hulp nodig, wij staan voor je klaar! 

Hardloopblessures die wij regelmatig zien in onze praktijk. 

  • Jumpersknee 

Deze klacht komt, zoals de naam als zegt, veel voor bij sporten met veel sprongbelasting met als gevolg een overbelasting van de peesaanhechting onder aan de knieschijf. Naast (druk)pijn onder de knieschijf, is de klacht te herkennen aan (lichte) zwelling van de kniepees, stijfheid en/of opstartklachten, een stekende pijn tijdens belasting (met name in strekking) en een pijnlijke knie tijdens de warming-up en cooling down. 

  • Runnersknee 

In de volksmond wordt deze blessure ook wel de lopersknie genoemd en duiden fysioteherapeuten het aan als een Tractus Iliotibialis frictiesyndroom, een peesplaat aan de buitenzijde van het been. Het is een overbelastingsklacht waarbij aan de buitenzijde van de knie irritatie ontstaat. De klacht kan, naast pijn aan de buitenzijde van de knie, wat doortstralen richting het onderbeen. Daarnaast speelt de klacht vaak pas op na enkele minuten hardlopen en is een trap aflopen vaak pijnlijk.  

  • Shin splint 

Shin splint, ook wel een springscheen, periostitis (of mediaal tibiaal stress-syndroom (MTSS)) genoemd, is een overkoepelende naam vaan een klacht aan het scheenbeen wat vaak door overbelasting aan de binnenrand van het scheenbeen of aan de voorzijde van het scheen gevoeld wordt. De irritatie van het scheenbeen en structuren rondom zijn vooral aanwezig tijdens het rennen, springen en bij hoge belasting. De klacht is in het begin vaak alleen aanwezig tijdens en na het sporten, maar na een langere tijd kan de klacht ook in rust ervaren worden. De klacht is met name in het midden of aan de onderkant van het scheenbeen aanwezig en kan soms uitstralen naar de knie of enkel. Het doet pijn om de voet neer te zetten of juist de voet af te zetten. 

  • Achillespeesblessure 

De kuitspieren lopen over in de achillespees en zitten vast aan de hiel. Door o.a. overmatig trainen of een verkeerd looppatroon, kan de achillespees overbelast raken. De klacht ontstaat vaak geleidelijk, kan zich uiten in pijn of stijfheid boven je hiel en kan verdikt en soms rood zijn. De pijn verdwijnt in eerste instantie wat sneller, maar kan door constante overmatige belasting steeds meer aanwezig zijn.  

  • Enkelblessures 

Enkelblessure komen voor wanneer er door een verkeerde stap de enkel omzwikt en/of door een foutief constante looppatroon. Wanneer de enkel omgezwikt is, moet het na rust, weer rustig opgebouwd worden in training en eventuele ondersteuningsmateriaal zoals een brace of tape. 

  • Hielspoor 

Hielspoor is een overbelasting van de aanhechting van de peesplaat van de onderzijde van de voet aan de hak. De klacht kenmerkt zich in het begin vooraal als pijn in de ochtend tijdens het opstaan en minder wordt tijdens inspanning. In rust kunnen de klachten weer meer opspelen.  

  • Spierblessure 

Beschadiging aan spieren kunnen veroorzaakt worden door een verekking, een klap of een scherp voorwerp. Bij hardlopers komen spierblessures vaker voor in de hamstring of kuiten (denk aan een zweepslag). Deze beschadigingen kunnen opgedeeld worden in vier verschillende gradaties waarbij graad 1 het bindweefsel nog in tact is en er alleen een aantal spiervezeltjes beschadigd zijn tot aan graad 4 waarbij het grootste deel van de spier en het bindweefsel rondom de spier is gescheurd. De spier doet pijn, kan soms wat gezwollen zijn, kan er mogelijk een blauwe plek gezien worden en kan naar ernst van de klacht ook de spierkracht verminderd zijn.  

  • Heup- en rugblessure 

Heup en/of rugklachten worden vaak gezien bij hardlopers wat vaak terug te leiden is naar instabiliteit of een andere zwakte in het lichaam. Zo wordt er vaak gezien dat de heup en/of rug te gespannen reageren wanneer de bil-, buik- of bovenbeenspieren niet sterk genoeg zijn. De klachten kunnen zich uiten als lage rugklachten, liesklachten, ontsteking van een pees, slijmbeurs en/of gewricht. 

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande blessures maak dan een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten. Wij helpen je om het plezier terug te krijgen zodat jij onbelemmerd kunt  genieten en back on track bent! 

Je kunt ons bereiken via email:  info@totalfysio.nl.  Of voor nog meer gemak: maak direct een afspraak!