TotalRunning: Onbegrensd bewegen begint met onbegrensd slapen!

TotalRunning: Onbegrensd bewegen begint met onbegrensd slapen!

‘Topprestaties komen niet vanzelf!’  

‘De Tour de France wordt gewonnen in bed!’ We weten allemaal dat slapen belangrijk is voor ons. We weten ook ongeveer hoe lang we moeten slapen om goed te herstellen. Maar er zijn zoveel dingen die we niet weten over wat slaap voor ons doet. Wat we weten is dat als we niet goed herstellen, we ook niet goed kunnen presteren. Of anders gezegd: als we niet goed herstellen van onze inspanningen, vergroot onze kans op blessures en uitval.  

Bij TotalFysio is het ons doel om het totaal plaatje in beeld te krijgen. We helpen je om zo optimaal mogelijk te presteren. Daar hoort dus ook goed slapen bij! 

Noud Brok van de Slaaphoek in Boxtel; “ik verkoop geen matras, maar lekker liggen”! 

Onlangs hadden we daarom een hele gave workshop over goed slapen van Noud Brok bij De Slaaphoek in Boxtel. Noud leerde ons de ins en outs kennen over een goed slapen. Dit willen wij graag met jullie delen. 

Hardlopen en slapen voor topprestaties 

Wat maakt goed slapen zo belangrijk voordat je een wedstrijd of een training gaat lopen? 

Allereerst draagt het bij aan een optimaal herstel en spiergroei. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel en de groei van je spieren. Tijdens het slapen wordt het menselijk groeihormoon afgegeven, wat essentieel is voor het herstel en de groei van je spieren. Als je niet genoeg slaap krijgt, zal je lichaam minder groeihormoon afgeven, waardoor je spieren minder snel zullen herstellen en groeien. Dit kan leiden tot vermoeidheid en spierpijn, waardoor het moeilijker kan zijn om je hardloopdoelen te bereiken. Goed slapen voorafgaand aan een hardloopwedstrijd zorgt er dus voor dat je spieren optimaal kunnen herstellen en groeien, waardoor je klaar bent voor de race. 

 

Ten Tweede draagt een goede slaap bij aan een verbeterde concentratie en reactiesnelheid. Een goede nachtrust heeft ook invloed op je cognitieve functies, zoals concentratie en reactiesnelheid. Als je niet genoeg slaap krijgt, kun je moeite hebben met het focussen op je taak en kun je langzamer reageren op prikkels. Dit kan gevaarlijk zijn tijdens een hardloopwedstrijd, waarbij je alert moet blijven en snel moet reageren op de omgeving en andere deelnemers. Goed slapen zorgt ervoor dat je scherp en gefocust bent tijdens de race, wat kan bijdragen aan een betere prestatie. 

 

En als laatste, niet het minst belangrijk. Een verminderde kans op blessures. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan je lichaam vermoeid raken en kunnen je spieren minder goed functioneren. Dit verhoogt het risico op blessures, zoals spierverrekkingen en -scheuren. Een goede nachtrust voorafgaand aan een hardloopwedstrijd kan dus helpen om blessures te voorkomen, zodat je zonder zorgen aan de start kunt verschijnen.  

 

Topprestaties in onze dagelijkse activiteiten 

Maar topprestaties worden ook geleverd in de dagelijkse activiteiten. Elke dag vraag je weer veel van je lichaam. Het moet ervoor zorgen dat je je kinderen op school aflevert, op tijd op je werk bent voor die presentatie, je doelen behaald in de sportschool of een avondje kunt dansen met je vrienden. En dus wil je iedere ochtend uitgerust beginnen, zodat je overdag topprestaties kunt leveren. Om optimaal gebruik te maken van de nachtrust hierbij nog een aantal tips. 

 

DO’S 

  • Ventileer en lucht je slaapkamer. Niet alleen in de zomer, ook in de herfst en winter heb je frisse lucht nodig 
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Beter zes keer per week een half uur dan één keer per week drie uur achter elkaar 
  • Kies voor een matras dat past bij je lichaamsbouw en slaaphouding. Wat je nodig hebt, is de juiste ondersteuning en goede drukverdeling om spieren en gewrichten ’s nachts te ontlasten; 
  • Ontwikkel een slaaproutine met vaste bedtijden en gewoontes. Al na een paar dagen is je lichaam gewend aan het ritme en slaap je beter 
  • Zorg voor voldoende uren slaap. Niet te veel, niet te weinig. Een richtlijn is gemiddeld zeven à acht uur per dag. 

DON’TS 

  • Sporten vlak voor het slapengaan. Beter is het om twee uur vooraf te bewegen en daarna tot rust te komen 
  • Koffie, cola, alcohol of zwarte theedrinken ’s avonds. Drink liever water of kruidenthee 
  • Verang je matras op tijd. De regel is dat een matras ongeveer acht jaar meegaat, een topmatras vijf jaar en een hoofdkussen drie jaar 
  • Snoozen en lang in bed blijven liggen ’s morgens. Het lijkt misschien alsof je dan extra uitrust, maar schijn bedriegt. Druk uit die wekker dus en start je dag! 

 

Slaapadvies en ‘lekker liggen’ zelf ervaren? 

Dan ben je op de goede plek bij Noud Brok in Boxtel. Daar heeft hij alle tijd om samen met jou op zoek te gaan naar wat voor jou lekker ligt. 

Onbegrensd bewegen begint met onbegrensd slapen! 

Noud Brok 

Breukelsestraat 5 

5281HA Boxtel 

Tel. 0411 688889 

Mob. 06 22609923 

Mail nbrok@deslaaphoek.nl