TotalRunning: “Van Balen naar Stralen”

TotalRunning: “Van Balen naar Stralen”

Een ervaring van een geblesseerde hardloopster 

Een paar weken geleden kwam er een dame bij mij met een kuitblessure. Super vervelend, want ze was aan het trainen voor de 10 kilometer van de Vestingloop in Den Bosch.  Naast dat de kuit erg gevoelig was en het haar ook belemmerde in haar werkzaamheden, was het vooral enorm balen. Hier herken jij je vast wel in. Je bent goed bezig, lekker aan het opbouwen en ineens zonder dat je er controle over hebt, heb je een blessure. Echt super ***, maar dat is het leven nu eenmaal. Je kunt dus twee dingen doen. Het ‘accepteren’ dat deze blessure zorgt voor vertraging en kijken wat er nog wel mogelijk is of het ‘niet accepteren’ en tegen beter weten in de klacht nog meer forceren.  Cognitief wordt er dan vaak niet de juiste keuze gemaakt met radicale gevolgen waaronder een hele lange tijd niet kunnen hardlopen. Dat is zeker niet wat je wil! 

De juiste keuze maken 

Deze dame maakte wel de juiste keuze en heeft geluisterd naar haar lichaam. Ze heeft gedaan wat ze moest doen om vervolgens, naarmate de ervaren last steeds minder werd, rustig op te gaan bouwen. Intuïtief voelde zij dat de 10 kilometer er waarschijnlijk niet in zou zitten wat maakte dat zij besloot om haar ticket om te zetten naar de vijf kilometer. Haar doel heeft ze zelf aangepast en zij besefte dat het ‘fijn’ lopen voorop stond in plaats van een PR neer te zetten.   

Een lonende gedragsverandering 

Uit de behandelsessie merkte ik op dat zij heel goed kon aanvoelen wat haar lichaam (lees: herstel) nodig had en dat zij hierop op de juiste wijze kan anticiperen. Ik heb haar dan ook in alle vertrouwen los kunnen laten om de laatste 10% van haar blessure zelf op te lossen. Haar vertrouwen in het herstel van haar lichaam was groot en onder andere hierdoor heeft zij een gedragsverandering ingezet die haar op de langer termijn beloond heeft. 

Een succeservaring 

Maandag jl. 15 mei 2023 kreeg ik dan ook een appje van een trotse en erg blije dame, die ondanks een warme Moederdag, de vijf kilometer voltooid heeft van de Vestingloop.  Was dit een vlekkeloze route? Nee, zelfs onderweg heeft zij “geluisterd’ naar haar lichaam en de aanpassingen gedaan die nodig waren. Met een solide basis van een “ongelofelijk” vertrouwen in haar eigen kennen en kunnen.  Wat een transitie, “van balen naar stralen”. Ik ben dan ook ontzettend trots op haar! 

Moraal van het verhaal 

TotalFysio staat voor het ‘ervaren’ van geen begrenzingen en onbelemmerde mogelijkheden.  Als jij maar de opties wilt zien en ruimte creëert voor andere perspectieven. Kijk eens door een andere bril en dan kun jij ook een succeservaring hebben, net als deze dame! Wij helpen je daar graag bij!