Mulligan concept

Wat is het Mulligan concept?

Het Mulligan concept is een vorm van manuele therapie. Brian Mulligan is de grondlegger van dit concept. Hij is één van de zes grondleggers voor de hedendaagse (manuele) therapie. Waar andere manuele en mobiliserende technieken vaak passief op de behandelbank plaatsvinden, zijn bij het Mulligan concept alle technieken gecombineerd met actieve bewegingen. Dit gebeurt ook wel eens terwijl je een oefening uitvoert tijdens het sporten. Door zelf actief de beweging te maken in combinatie met de technieken, kun je de ervaren beperkingen verminderen, in plaats van passief het probleem op te laten lossen.

Meer weten over dit concept? Plan vrijblijvend je afspraak in!

Waarom gebruiken wij Mulligan-technieken?

Het concept sluit fantastisch aan op onze overtuiging dat we zelf invloed hebben op onze pijnklachten en dat als we er anders mee omgaan, we ze zelf (met een beetje hulp in de goede richting) ook weer op kunnen lossen. Pijn is immers niks slechts… Het is een signaal van het lichaam dat er iets anders gedaan moet worden.

 

Het Mulligan concept legt de lat hoog. Het heeft de meeste wetenschappelijk onderbouwing in de manuele therapie. Daarnaast gaat het uit van de methode P.I.L.L.: pain free, instant result, long lasting. Dat is ook echt wat het doet. En zo niet, dan was of de techniek nog niet goed genoeg uitgevoerd of er was geen indicatie. Ook dit is een groot verschil met andere manuele technieken.

Wat doen Mulligan technieken dan?

Het beste is het te vergelijken met een oud houten kastje waar een la in zit. De la opent zich, maar klemt als hij dicht moet. Of hij wil niet eens meer dicht. Maar hij ging toch ook open? Waarom niet meer dicht? Vaak als je dan rustig een beetje schuift en wrikt en ondertussen blijft bewegen, is er een moment dat hij weer dicht gaat. Het werkt weer zoals het moet.

 

Dat doet Mulligan Manuele Techniek met onze gewrichten. Het zit net niet op de meest optimale plek voor jouw lichaam (al dan niet door een (klein-) trauma). Dit merkt jouw zenuwstelsel op, je wordt alert en raakt vaak gespannen. Er zullen allerlei aanpassingen komen, meestal gevolgd door pijn. Wat je zelf merkt is dat er iets niet klopt in- of rondom het gewricht, of het voelt gewoon niet fijn. Na de technieken voel je weer dat ‘het’ klopt.

Door het toepassen van Mulligan technieken komt met wat schuiven en bewegen, het gewricht weer terug op zijn oorspronkelijk plek. Dit herkent het zenuwstelsel. Je lichaam en brein komen weer tot rust. De technieken zijn pijnvrij en er is een direct resultaat dat lang aanhoudt.

 

Juist omdat het samengaat met bewegen en soms ook ingezet kan worden tijdens een training of beweging, geeft het enorm snel je functies terug en heft het de beperkingen op. Functioneler kan het bijna niet!