Lekker bewegen met vandaag: de burpee!!

Lekker bewegen met vandaag: de burpee!!

De burpee is dankzij de opkomst van crossfit een populaire, maar wel pittige oefening. Het is een combinatie van een squat, een push-up en een sprong. Het zal je dan ook vast niet verwonderen dat je bij het doen van burpees heel wat spieren traint: onder andere die in je benen, je armen, je buik, je rug en je borst. Ook krijg je een betere conditie en word je leniger en explosiever als je burpees inbouwt in je trainingsschema. Niet gek toch? Vandaag leggen wij jou uit hoe je deze perfect kunt uitvoeren, altijd en overal.

Eigen lichaamsgewicht
Voor het uitvoeren van burpees heb je niet veel nodig: alleen je eigen lichaamsgewicht! Je kunt deze oefening dan ook overal doen! Burpees kunnen ook goed deel uitmaken van een circuittraining of een intervaltraining.

Bovenbeenspieren
Aan het begin van de burpee sta je rechtop. Vervolgens zak je door je knieën, voor het uitvoeren van een squat. Je gebruikt hierbij je hamstrings, je bovenbeenspieren en je grote bilspieren, maar ook je core, om in balans te blijven.

Rug, buik en armen
Nu zet je je handen op de grond en spring je naar achteren, tot je in de startpositie van een push-up staat. Ook hierbij gebruik je weer je bovenbeenspieren en de grote bilspieren. Op het moment dat je voeten op de grond landen, worden ook de spieren in je rug, je buik, je armen en je schouders aan het werk gezet. Doe nu een push-up. Hierbij zijn de spieren in je armen, rug, schouders en borst actief, samen met je core.

Kikker
Als je dan weer naar voren springt,lijkt het of je de houding aanneemt van een kikker, zet je de spieren in je benen aan het werk, zowel de grotere als de kleine. Ook je buikspieren werken mee en zorgen ervoor dat je in balans blijft. Tot slot maak je bij een burpee een sprong omhoog. Daarbij gebruik je weer dezelfde spieren als bij de squat aan het begin, alleen is de beweging die je maakt nu explosiever.

Lichter of zwaarder
Ben je nog niet zo’n pro als het gaat om burpees? Dan kun je ze in het begin ook zonder sprong uitvoeren. En gaat een push-up je nog niet zo makkelijk af? Dan mag je deze ook doen op je knieën. Mag het van jou juist wel een beetje zwaarder? Doe de oefening dan op een rustiger tempo. Alle fysiotherapeuten van TotalFysio kunnen jou helpen bij het opstarten van een trainingsschema, bv bij revalidatie of gewoon omdat je fitter wilt worden. Bel of mail ons, of spreek ons aan in de zaal!

Bronnen: Fitsociety.nl en Stoerevrouwensporten.nl