“Van uitzichtloos naar perspectief”

“Van uitzichtloos naar perspectief”

Van jongs af aan ben ik, Joost Kaffener (27 jaar), een fanatiek tennisser en heb er altijd naar gestreefd er het maximale uit te halen. Gedurende mijn jeugd heb ik veel getraind en wedstrijden gespeeld. Echter de training, zoals wij die vandaag de dag kennen, wijkt enorm af van vroeger. In mijn jeugd was alles gericht op conditie en techniek en werd het krachtaspect onderbelicht. Hiermee heb ik dus de trend van de laatste jaren gemist van steeds meer krachtige spelers en krachtiger tennis.

Het gebrek aan spierkracht heeft bij mij geleid tot compensatie (roofbouw) vanuit andere (onder)delen van het lichaam en heb ik jarenlang een foutieve techniek gehanteerd. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het (af)scheuren van de Supraspinatus in mijn rechterschouder. Tijdens de operatie bleek de slechte gesteldheid van het gewricht; delen van het kapsel gesleten, ontsteking in het gewricht, slechte kwaliteit van het kraakbeen. Mijn schouder kreeg vanaf dat moment een stempel ‘versleten’ en een langdurige, onzekere periode van 12 maanden herstel moest uitsluitsel geven of ik überhaupt nog de tennisbaan op kan. Na 12 maanden intensief trainen was ik klaar om mijn rentree te maken op de tennisbaan.

Na 2 trainingssessies bleek een tweede operatie (wederom scheur in de pees) benodigd te zijn om pijnvrij te kunnen tennissen. Na de tweede operatie waarbij ze uiteindelijk al het kraakbeen hebben verwijderd en het gewricht hebben schoon gemaakt moest ik 6 maanden herstellen. Na deze herstelperiode ben ik gaan tennissen, trainen en wedstrijden spelen. Al snel bleek dat bij meerdere malen per week tennissen overbelasting een feit was en dat de klachten blijvend van aard zouden zijn. Met doseren heb ik vervolgens 2-3 jaar kunnen overbruggen tot het moment dat ik boven schouderhoogte veel pijn kreeg, krachtuitval had en in het dagelijkse leven veel hinder ondervond van mijn schouder.

In december 2014 ben ik in de Bergman Kliniek te Naarden voor de 3e keer geopereerd aan mijn schouder door arts dr. V/d Hoeven. Tijdens de operatie is de supraspinatus uit het schoudergewricht gehaald en aan mijn bovenarm bevestigd.

Twee weken na de operatie ben ik gestart bij TotalFysio o.l.v. Wouter Egberts. Door goed vooroverleg en advisering vanuit Wouter hebben we ervoor gekozen om meer tijd te nemen dan de door de arts voorgeschreven herstelperiode van 4 maanden. De reden voor deze keuze was enerzijds het doel om weer de tennisbaan op te kunnen, anderzijds (gezien dit de laatste kans op herstel zou zijn voor mijn schouder) om de basisbewegingen van mijn bovenlichaam aan te passen naar het gewenste. Het goed functioneren/bewegen van de schouder/schouderbladen in combinatie met meer rompstabiliteit moet ervoor zorgdragen dat ik weer perspectief zou hebben op de tennisbaan, aldus Wouter. Om dit te bewerkstelligen hebben Wouter en ik intensief (m.n. de eerste maanden) getraind, waarbij Wouter per beweging, per oefening heeft aangegeven het waarom en op welke wijze. Dit heeft mij geïnspireerd en geënthousiasmeerd om in eigen tijd deze oefeningen veelvuldig en goed te kunnen volbrengen. Daarnaast, en dat heb ik als zeer waardevol ervaren, gaat Wouter verder dan enkel de afspraken bij TotalFysio; er wordt geadviseerd over algemene fitheid, werkomstandigheden, alles met als doel om het totale lichaam inclusief schouder in control te krijgen.

Na deze intensieve periode is duidelijk geworden dat de effecten van de aanpak van Wouter succesvol zijn en dat we langzaam kracht en snelheid kunnen opbouwen. Vandaag de dag heb ik mijn eerste wedstrijden kunnen spelen en zo waar het eerste toernooi in de HD3 kunnen winnen. We hebben een lange weg achter ons liggen en het einde komt steeds meer in zicht.

TotalFysio, onder de bezielende leiding van Wouter, heeft ervoor gezorgd dat qua tennis een uitzichtloze situatie is omgezet naar mooie toekomstperspectieven!