Voldoende beweging verlaagt mogelijk risico op dertien soorten kanker

Voldoende beweging verlaagt mogelijk risico op dertien soorten kanker

Een nieuw onderzoek naar de relatie tussen fysieke activiteit en kanker heeft aangetoond dat een hoger level van fysieke activiteit wordt geassocieerd met een lager risico op 13 verschillende soorten kanker. Het risico van zeven kankertypes was 20 procent lager bij de meest actieve deelnemers in vergelijking met de minst actieve deelnemers. Deze bevindingen, van onderzoekers van het National Cancer Institute (NCI),  bevestigen dat een hogere mate van fysieke activiteit het risico op kanker vermindert.

Lichamelijke activiteit wordt gedefinieerd als oefeningen die gericht zijn op het verbeteren of het behouden van de gezondheid. Voorbeelden zijn onder meer wandelen, hardlopen, fitness, zwemmen en andere activiteiten met een matige tot krachtige intensiteit. Het gemiddelde niveau van de activiteit in het onderzoek was ongeveer 150 minuten matig intensieve activiteit per week, wat vergelijkbaar is met het huidige aanbevolen minimum van lichamelijke activiteit (5 dagen per week, minimaal een half uur).

Er zijn verschillende redenen waardoor lichamelijke activiteit het kankerrisico kan beïnvloeden. Allereerst verlaagt volgens onderzoekers lichamelijk beweging het niveau van hormonen die in verband worden gebracht met kanker, zoals geslachtshormonen en diverse eiwitten. Ook helpt het om de hoeveelheid aan insuline in het lichaam op peil te houden.

Het bevorderen van lichamelijke activiteiten als onderdeel van een gezonde leefstijl en voor preventie van kanker is dus een zeer goede keuze. Dus wil je advies of begeleiding bij het verbeteren van je levensstijl en het verhogen van je fysieke activiteit, TotalFysio biedt een breed scala aan mogelijkheden om je naar een betere levensstijl te helpen!

Je kunt een afspraak maken via info@totalfysio.nl, bellen naar 073-6110550 of spreek ons aan!

Met sportieve groeten,

Team TotalFysio

Bron: Nu.nl & National Cancer Institute